cooksite.info

Newsletter 2019

Greenlandic Doctor of Humane Letters

April 27, 2012

The Chair of Inuit Circumpolar Council (ICC) Aqqaluk Lynge has been announced as Doctor in Humane Letters at the renowned American University, Dartmouth College, in the state of New Hampshire.

(Danish) Hermed følger Aqqaluk Lynge i kølvandet af de to tidligere grønlandske modtagere af en æresdoktorgrad landsstyreformand Jonathan Motzfeldt, som i 1985 blev tildelt graden af University of Alaska i Fairbanks, og professor Robert Petersen, der i 1992 modtog graden fra Université Laval i Montreal, Canada.

Aqqaluk Lynge har siden 2006 haft meget nære forbindelser til Dartmouth College, hvor han har medvirket til at universitetet har fået etableret et anerkendt program omkring arktisk miljøpolitik. Endvidere har Lynge været med til at oprette et udvekslingsprogram for studerende fra Ilisimatusarfik og Dartmouth College. Det amerikanske universitet tilbyder således i dag et af de bedste arktiske studieprogrammer i USA. Herudover gør universitetet sig gældende på en lang række områder indenfor arktisk forskning.

Aqqaluk Lynge var i 2008 tilknyttet Dartmouth College som seniorforsker, og siden har han deltaget i flere projekter og konferencer på universitetet.

Den meget prestigefyldte æresdoktorgrad bliver tildelt på baggrund af Lynges vidtrækkende menneskerettighedsarbejde for verdens oprindelige folk, men især for hans mangeårige indsats for Inuit i ICC og deltagelse i internationale og regionale fora som FN’s Permanente Forum og Arktisk Råd. Ligeledes har universitetet skelet til det politiske arbejde som Lynge har udført i Grønland, samt for hans ret omfattende forfattervirksomhed.

Aqqaluk Lynge får officielt overrakt æresdoktorgraden af rektor ved Darthmouth College’s ved universitetets store årsfest den 9. juni 2012.

See also: Dartmouth Now