cooksite.info
English
Dansk
Kalaallisut

E-mail iccgreenland@remove-this.inuit.org
Tlf +299 323632 

AQQALUK LYNGE FYLDER 65

Den internationale formand for Inuit Circumpolar Council (ICC), Aqqaluk Lynge blev født i Aasiaat for 65 år siden, og fejrer sin fødselsdag i Nuuk den 12. oktober.

Fra sin tidlige ungdom har Aqqaluk Lynge ikke blot været synlig, men markant i debatten om Grønlands samtid og fremtid. Som ung studerende i Danmark var han et par år formand for Unge Grønlænderes Råd, og efter sin hjemkomst blev han en fremtrædende repræsentant for den politiske venstrefløj som medstifter af de kulturpolitiske sommerstævner Aasivik og partiet Inuit Ataqatigiit. I 1983 kom partiet med Lynge som spidskandidat ind i Landstinget, og efter næste valg blev han medlem af Landsstyret.

Lynge har været med i ledelsen af ICC siden organisationens formelle etablering i 1980, og han har nu i to omgange bestridt formandsposten, ligesom han har været næstformand for FN’s Permanente Forum for Oprindelige Folks Anliggender. Kampen for oprindelige folks rettigheder, og hans forfatterskab, der inkluderer digte og essays, afspejler et sjældent samfundspolitisk engagement, som har gjort Lynges navn kendt langt ud over Grønlands grænser.

Aqqaluk Lynge blev i forbindelse med tildelingen af den prestigefyldte æresdoktorgrad Doctor of Humane Letters ved det anerkendte amerikanske universitet Dartmouth College i juni 2012 omtalt på niveau med andre menneskerettighedsforkæmpere som Mahatma Gandhi og Martin Luther King Jr. af universitetets rektor og præsident for Verdensbanken Jim Yong Kim. Ved tildelingen takkede Lynge, og udtalte: "Jeg modtager den ærefulde titel som en anerkendelse af mit arbejde for Inuits rettigheder i solidaritet med verdens oprindelige folk".