cooksite.info
English
Dansk
Kalaallisut

E-mail iccgreenland@remove-this.inuit.org
Tlf +299 323632 

Aqqaluk Lynge, Honorary Doctor of Humane Letters

7. juni 2012: ICC Pressemeddelelse

Aqqaluk Lynge, formanden for Inuit Circumpolar Council (ICC) er officielt blevet tildelt æresdoktorgraden (på engelsk Doctor of Humane Letters) af det anerkendte Amerikanske Universitet, Dartmouth College, i staten New Hampshire. Den prestigefyldte titel blev overrakt af Præsidenten for Dartmouth College, Jim Yong Kim og fandt sted ved universitetets store årlige fest i søndags den 10. juni.

Dartmouth College blev grundlagt i 1769 med det primære formål at uddanne unge indianere, som dengang betød at de blev trænet til at være kristne missionærer. I dag er Dartmouth College en af Amerikas otte mest prestigefyldte universiteter, og er medlem af Ivy League. Universitetet sætter i dag fokus på Arktisk forskning, og tilbyder én af de bedste arktiske studieprogrammer i USA.

Præsidenten af Dartmouth College, Jim Yong Kim er en koreansk amerikaner. Jim Yong Kim er uddannet fysiker og antropolog, og er internationalt anerkendt for hans indsats mod tuberkulose under regi af verdenssundhedsorganisationen WHO. I april blev Jim Kim valgt som præsident for Verdensbanken.

Aqqaluk Lynge har siden 2006 haft meget tætte bånd med Dartmouth College, hvor han har hjulpet universitetet ved etablering af et anerkendt program om arktisk miljøpolitik. Endvidere har Lynge hjulpet dem i skabelsen af et udvekslingsprogram for studerende fra Ilisimatusarfik (Grønlands Universitet) og Dartmouth College. I 2008 blev Aqqaluk Lynge tilknyttet universitetet som seniorforsker, og har siden medvirket i flere projekter og konferencer ved universtitetet.

Den meget prestigefyldte æresdoktorgrad blev givet med grundlag i Lynge's omfattende indsats for menneskerettigheder for verdens oprindelige folk, men specielt for hans mangeårige indsats for Inuit i ICC og hans medlemskab i internationale og regionale fora som FN's permanente forum og Arktisk Råd. Ligeledes har universitetet set på den politiske proces, som Lynge har gennemført i Grønland, og for hans meget omfattende forfatterskab og betydelige indsats indenfor den grønlandske litteratur.

Aqqaluk Lynge følger i kølvandet på kun to grønlændere som indtil videre er blevet tildelt en æresdoktorgrad, nemlig den afdøde landsstyreformand Jonathan Motzfeldt, som i 1985 modtog graden af University of Alaska, Fairbanks, og professor Robert Petersen, som i 1992 modtog graden fra Université Laval i Quebec, Canada.

I forbindelse med tildelingen takkede Aqqaluk Lynge, og sagde: "Jeg modtager denne ærefulde titel som en anerkendelse af mit arbejde for Inuit rettigheder i solidaritet med verdens oprindelige folk".